





Africa Regional Forum for Action -Inclusive & Active Mobility in a Changing Climate Tuesday 7th - Thursday 9th June 2022 Ubumbwe Grande Hotel, Kigali, Rwanda

AGENDA

Interpretation services English/French will be available in the main conference room for the 3 days

Tuesday 7th June 2022

(All day moderator - Carly Gilbert-Patrick, UNEP)

Time	Session	Duration
Module 1 - Welcome Session		
8.00am- 8.50am	Registration and networking Please ensure you are fully registered and seats taken by 8.50am. We will be starting promptly at 9am.	50 min
9.00am- 9.20am	Forum Welcome	
9.20411	<i>Carly Gilbert-Patrick,</i> Team Leader- Active Mobility, Mode Integration and Digitalisation, UNEP	5 min
	<i>Michelle DeFreese,</i> Senior Officer, Global Green Growth Institute	5 min
	<i>Rubingisa Pudence,</i> His Worship Mayor of Kigali City- Rwanda	10 min
9.20am- 9.30am	Keynote address - Framing the agenda	10 min
9.30am	<i>Agnieszka Krasnolucka,</i> Programme Manager, FIA Foundation	
9.30am-	Keynote address - the power of research	10 min
9.40am	(Pre-recorded) Anne Joselin, Infrastructure Advisor, Foreign, Commonwealth & Development Office UK (FCDO)	
9.40am- 10.10am	Introductions - getting to know each other	30 min
10.100111	The forum - our journey and destination for the next 3 days!	
	*** Group Photo *** Carly Gilbert-Patrick	











Time	Session	Duration
	Team Leader- Active Mobility, Mode Integration and Digitalisation, UNEP	
10.10am- 10.30am	Break time -please return promptly at 10.30am	
Module 2 -	Setting the Scene	
10.30am- 11.00am	What you told us	30 min
11.00am	Results from the pre-forum survey on active mobility - including discussion	
	<i>Bronwen Thornton,</i> Chief Executive Officer, Walk21 Foundation	
11.00am- 12.00pm	Walking and Cycling in Africa; Evidence and Good Practice to Inspire Action	60 min
	 Publication launch and deep dive into the findings - baselining the reality of walking and cycling in all 54 African countries - including reflections from the panel. Facilitator: Janene Tuniz , Urban Mobility Officer, UN-Habitat Mary Ejembi, Director, Federal Ministry of Transportation, Nigeria Betelihem Tadesse, Public and NMT group Senior Expert, Addis Ababa Transport Bureau, Ethiopia Mungu Foster Chileshe, Director, Pedestrians and Cyclists National NGO, Zambia Manuel de Araújo, Mayor of Quelimane, Quelimane Government, Mozambique 	
12.00pm- 1.00pm	Lunch Break - please return promptly at 1.00pm Butamu Restaurant will be on site to collect payment for evening dinner - please make sure you pay (20 USD) to secure your spot.	60 min
1.00pm- 2.00pm	Spotlight on children This 60-minute session will focus on the most vulnerable road users and the need to transform streets to make them safe and healthy for children, youth and climate. It will explore best practice and existing solutions to protect children and a selection of case studies from the Child Health Initiative partners	60 min











Time	Session	Duration
	 Facilitators - Aggie Krasnolucka, Programme Manager, FIA Foundation & Richard Clarke, Research Manager, FIA Foundation Introduction: Streets for Life - Agnieszka Krasnolucka, FIA Foundation <u>Case Studies:</u> School Area Road Safety Assessment and Improvements (SARSAI) – Simon Kalolo, Tanzania Country Manager, Amend Advocating for Safe Speed - Daniel Mwamba, Director, Zambia Road Safety Trust Streets for Kids - Global Designing Cities Initiative & FIA Foundation – Richard Clarke, FIA Foundation Panel discussion and Q&A: Presenters and invited guests. Moderated by Richard Clarke. 	
2.00pm- 5.00pm	Africa Knowledge Café (Exhibition Space)- Knowledge and Tools Sharing on Active Mobility and the wider context This session will offer participants (split into smaller groups) a chance to visit a variety of exhibition spaces sharing exciting tools and research findings. Tea and coffee will be served.	180 min
	Note-the knowledge café will be in English language only	
Evening P	rogramme	
6.20pm- 6.30pm	Transport - meet in the Foyer for group dinner bus transport *Buses leaving from the foyer at 6.30pm promptly (no cost to participants)	10 min
7.00pm- 9.00pm (for dinner) 9.00pm- 11pm (for those who wish to stay on for drinks	Group Dinner - to take place at a local restaurant - Butamu Sana Restaurant & Bar, about 20 min drive from the hotel. Optional but highly recommended! Cost is 20 USD/20,000FR and is to be paid by each participant directly to the restaurant <i>(inclusive of a Rwandese buffet dinner, 2 beers or soft drink and a live band for entertainment).</i> *Buses leaving restaurant at 9pm and 11pm (no cost to participants)	120 min











Time	Session	Duration
and music)	* Please make sure you pay for the dinner on day 1 directly to the Butamu restaurant who will be visiting at lunch time to collect payment.	

Wednesday 8th June 2022

All day moderator: Janene Tuniz, UN-Habitat

Time	Session	Duration	
Module 3 - M	Module 3 - Money Talk		
8.30am- 9.00am	Day 2 registration	30 min	
9.00am- 10.00am	 A discussion on the challenges and opportunities for active mobility financing and investment as well as sharing of early findings from the UNEP/Walk21 report 'global outlook on financing for walking and cycling' Facilitator - Bronwen Thornton, CEO, Walk21 Foundation Eric Ntagengerwa, Ag Head of Transport and Mobility, African Union - Department for Infrastructure and Energy Taufiq Balala, County Executive, Mombasa County, Kenya Richard Kangwa, Principal Engineer, Roads Ministry of Local Government and Rural Economy, Zambia Mfoulou Olougou Patrick, Urban Transport Economist, Urban Community of Yaoundé, Cameroon 	60 min	
10.00am- 10.30am	BREAK - please return promptly at 10.30am		
Module 4 - Ir	nclusive Policy & Planning		
10.30am- 11.45pm	Inclusive planning - for people and the planet - showcasing tools and approaches from within Africa on including the voices of vulnerable and disadvantaged groups in transport planning and highlighting climate resilient planning followed by Q&A	75 min	











Time	Session	Duration	
	 Facilitator - Romanus Opiyo, Transport Planner, Stockholm Environment Institute- Welcome and introduction to the session Gary Haq, Senior Researcher, Stockholm Environment Institute, University of York - Introduction to the importance of inclusion and climate resilient mobility in Africa Steve Cinderby, Senior Research Leader, Stockholm Environment Institute, University of York-Widening inclusion in climate resilient mobility planning Crystal Asige, Disability & Inclusion Expert, ITP - Universal design and accessibility best practices for inclusive transport and infrastructure Gail Jennings, Consultant, World Bicycle Relief - GIS inclusive planning Neil Taylor, Managing Director, ITP - Practical guide for designing your streets for people with disabilities 		
11.45pm- 1.00pm	 Investing in Rural Mobility: Opportunities and Impacts. Nivi Sharma, CEO, Bridges to Prosperity- Welcome Farayi Mtangadura, Africa Institutional Markets Lead, World Bicycle Relief - Rural Mobility: Issue Overview Dr Stephen Bwalya, Case Management Officer, National Malaria Elimination Centre, Zambia - Bridging the transport gap to improve health outcomes for rural communities: A severe malaria case study from Zambia Yetimgeta Assrat, Vice Director, Ethiopia Road Authority: Ethiopia Rural Access Program Jean Pierre, Feeder Roads Program Manager, Rwanda Transportation Development Agency: Rwanda Rural Access Initiatives Group discussion - All Wrap up/Call to action: Nivi Sharma 	75 min	
1.00pm- 2.00pm	Lunch - please return promptly at 2pm	60 min	
Module 5 - C	Module 5 - Changing the Paradigm		
2.00pm- 3.00pm	Changing the conversation - how do we create a culture where walking and cycling are celebrated	60 min	











Time	Session	Duration
	and valued and not seen as a hardship? Facilitated discussion with panelists and participants.	
	 Facilitator - <i>Kirstin Wilkins</i>, Managing Director, Open Streets Cape Town <i>Lucas Snaije</i>, Research and Advocacy Manager, BYCS <i>Dennis Kange</i>, Program Manager, African Cycling Foundation, Nigeria <i>Younda Gerlain</i>, Architect and Executive, Ministry of Housing and Urban Development, Cameroon <i>Ike Erhabor</i>, CEO, Gura Ride, Rwanda 	
Module 6 - Si	ite Visits	
3.00pm- 6.00pm <i>3-3.15pm</i>	Site Visits - to showcase how urban and peri-urban space can look when the needs of people who walk and cycle are prioritised	120 min
Convene in lobby and have a tea/coffee	 Participants will be split into two groups for the following visits: Site Visit 1 - In the city; Kigali mini city tour on foot including car free zone and 	
3.30pm Depart for site visits (on foot for site visit 1 and on bus for site visit 2)	 entrepreneurship hub (organized by GGGI) Site Visit 2 - Getting into the city; trail bridge visit -rural and peri-urban mobility and access (organized by Bridges for Prosperity) 	
<i>5.30pm Depart for hotel- on foot for site visit 1 and bus for site visit 2)</i>	Please take one photo during your site visit which you think symbolises prioritisation of active mobility and email it to: <u>peninah.ndegwa@un.org</u> by the same evening. Note-the site visits will be in English language only	
<i>6.00pm Arrive at venue</i>		







Thursday 9th June 2022

All day moderator: Michelle DeFreese, Global Green Growth Institute

Time	Session	Comments
Module 7 - Desig	•	
8.30am-9.00am	Day 3 registration	30 min
9.00am- 9.45am	 Walk-ride-walk; walking in the context of the whole trip – enhancing comfort and safety for the full trip by informal public transport Facilitator - <i>Timothy Durant</i>, Associate Director, Vector Introduction to Transitions Project (<i>Tim Durant</i>) Introduction to Africa Urban Mobility Observatory Project (<i>Philip Krause</i>, Project Manager, GoMetro) City case studies (20mins): Accra – focus on terminals (<i>Mamaa Grant-Monney</i>, Project Manager, Transitec) Blantyre – condition of roads on urban periphery and impact on accessibility (<i>Philip Krause</i>) Freetown– reflections on new terminals (<i>Joseph Macarthy</i>, Executive Director, Sierra Leone Urban Research Centre) Q&A (10 min) Concluding remarks (5 min) 	45 min
9.45am- 12.00pm	 Transit Oriented Development and Street Design Interactive Workshop - Facilitator - Christine Nyakona, Transport Systems and Active Mobility Associate, ITDP Africa The business case for walking and cycling - <i>Renata Carvalho</i>, Transport Planning Consultant, ITDP Africa Transit Oriented Development Guidelines and Principles, Dorica Mugusi, Transport Planning Consultant Question and Answer Session Street Design Exercise (two groups, one for street audit and another for the Intersection design demonstration) and brief review on the street final outcome on site. ***Break will be at 10.30am*** 	135 min











12.00pm- 1.00pm	Lunch Break - please return promptly at 1.00pm	60 min
Module 8 - Powe		
1.00pm-1.45pm	 If you don't count it, it doesn't count - Deep dive into the data needs for transport planning and how to ensure active mobility is given the priority it needs Facilitator - Dario Menichetti, Head of Mobility Africa, PTV Group Agraw Ali, GIS Research Analyst, World Resource Institute (Digital Transport for Africa Initiative) Philip Krause, Project Manager, GoMetro (Africa Urban Mobility Observatory) Bronwen Thornton, CEO, Walk21Foundation (Valuing Walking and Indicators for Walking) Tom Russell, University of Southampton, (Planning for climate resilience and data needs) 	45 min
Module 9 - Turni	ing ideas into commitment and action	
1.45-2.30pm	Country level - creating and implementing policies that work	45 min
	Sharing of the HVT project - policy guide for transport stakeholders in Africa - providing systematic guidance on how to scope, develop and implement climate change adaptation plans for transport infrastructure.	
	 Facilitator - <i>Bernard Obika</i>, Senior Technical Director, High Volume Transport Applied Research Programme (HVT) <i>Soteri Gatera</i>, Chief, Industrialisation and Infrastructure, United Nations Economic Commission for Africa <i>Yetmgeta Asrat</i>, Vice Director, Ethiopian Road Authority 	
2.30pm- 4.30pm	Regional Level - Pan-African Action Plan for Active Mobility (PAPAAM)- Building on from this regional convening of champions how can we create an action plan for Africa that will make life better for people who walk and cycle in the next 5 years?	120 min











	 Facilitator - Sean Cook, University of Cape Town Introduction - Carly Gilbert-Patrick, UNEP Launch of PAAPAM - Sean Cooke, university of Cape Town Feedback from the audience Breakout groups and tea and coffee Report back and discussion Closing remarks - Carly Gilbert-Patrick, UNEP ***Break will be at 3pm*** Note-breakout groups will be in English only. Main session will have English/French interpretation. 	
4.30pm- 4.45pm	Wrap up and next steps - UNEP	15 min